בואו נערוך משחק קטן…
למשל, על איזה צבע אתם חושבים כשאומרים את שם החברה הסלולרית שלכם? האם יש חיוך בסמל של בנק מסוים שאתם זוכרים? ואיזה משקה אומר שהוא טעם החיים? אם כן, זו המשמעות של מותגים. אם תקראו שוב את השורה האחרונה, תגלו שלא כתבנו בה אפילו שם של מותג אחד, אך בטוח זיהיתם כמה. כי אתם מזהים סממנים חיצוניים כמו אריזה, צבע, פונט, סמל, סימן או כל אלמנט חיצוני ויודעים לחבר אותו למותג.
אך זה לא מספיק, החיבור למותגים הוא מאוד רגשי. למותגים יש גם ערכים מסוימים שהם רוצים לייצג, הם נותנים לנו סיבה לבחור בהם כי הם עונים על צורך מסוים שמותג אחר לא עונה והם מבטיחים לנו כלקוח הבטחה שמותג אחר לא מבטיח. ואם אנחנו מתחברים לערכים, לתועלת ולהבטחה של המותג – אנחנו נקנה אותו. אנחנו מדברים על מותגים כעל חברים שלנו ומייצרים איתם מערכות יחסים ארוכות טווח.
המטרה הראשונה במעלה של מותג היא לייצר בידול – במה מותג אחד שונה ממותג שני? והמטרה של הבידול היא לעזור לכם – כאשר תגיעו למדף בסופר תדעו להבחין בקלות בין שני מותגים שונים, לדעת מה ההבדלים ביניהם ולייצר לכם העדפה .
ועכשיו חישבו על עולם העבודה כעל הסופרמרקט השכונתי שלכם. יש משרה אחת פנויה, החברה צריכה לאייש אותה ובפניה מוצגות עשרות אפשרויות, כיצד החברה תוכל “לגשת למדף” ולבחור את המועמד המתאים לה? כיצד היא תדע מה ההבדל בין כל המועמדים? כיצד מועמד אחד יבלוט יותר מאחר? הסוד טמון בעבודה על מיתוג עצמי.
הדרך למיתוג אישי מחייבת חשיבה שונה עלינו ועל דרך השיווק שלנו את עצמנו, עלינו להתייחס אל עצמנו כאל עסק שיש לקדם, לשווק, להציג את יכולותיו ויתרונותיו למתעניינים בו וכך להשיג את המטרות.
ואין זה משנה איפה עושים זאת – בראיון עבודה, בפגישה מול ההורים של החבר החדש, או על ספסל הלימודים. מיתוג עצמי הוא חלק בלתי נפרד מחיינו כיום ושיווק היא לא מילה גסה.
אז איפה מתחילים?
כדי לעבוד על מיתוג עצמי אנחנו צריכים לעבור מספר שלבים של חשיבה וניתוח עצמי:
· בחינת הרקע האישי והמקצועי שלי
התחילו בלשאול את עצמכם: מהן המיומנויות והתכונות הדומיננטיות שלי, מה השכלתי ומה ההכשרה שלי? ערכו ניתוח של החוזקות והחולשות שלכם. מה אני אוהב לעשות ועל מה אני לא מוכן לוותר? מיהם המתחרים שלי בזירה בה אני פועל ומה היתרון שלי על פניהם?
כשאתם מתכוננים לראיון העבודה, חישבו על המועמדים האחרים, במה השכלתכם, מיומנותכם, או הכשרתכם טובה יותר או מתאימה יותר למשרה מהמתחרים האחרים? למה כדאי לבחור דווקא בכם?
· הגדרת מטרות
מתי בפעם האחרונה חשבתם איפה אתם רוצים להיות עוד שנה? עוד 3 שנים מהיום? אם אתם לא יודעים את המטרה קשה מאוד לדעת את הדרך. התחילו בהגדרת מטרות קריירה ברורות הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך. המטרות צריכות להיות ריאליות, ברות מימוש ותואמות את ניתוח הרקע האישי שלכם. אז מה אתם רוצים להיות כשתהיו גדולים?
· בחינת קהלי היעד
לאחר שאנו יודעים היכן נרצה להיות בתוך שנה מהיום, עלינו לפעול על מנת להשיג מטרות אלו. השגת מטרות אלו נעשית באמצעות פילוח והגדרת קהלי היעד אליהם עלי להגיע בכדי להשיג מטרות אלו. אם אני רוצה למצוא עבודה בתחום המכירות למשל, עלי לבדוק אילו אנשים אני מכיר, כדי שיוכלו לעזור לי להגיע למשרות רלוונטיות בתחום הזה.
אולי הבוס הקודם שלי, מישהו שעבדתי איתו פעם, חבר של ההורים או סטודנט שאני יושב לידו בכיתה. כל מי שיכול לסייע להשיג את המטרה הוא קהל יעד אליו יש לנסות ולהגיע.
· הגדרת ההבטחה האישית שלי
לכל מותג קיימת הבטחה עבור לקוחותיו. הבטחה זו יכולה לנבוע מתוך מאפיינים שלי, תכונה ייחודית שמבדלת אותי, השכלה, ניסיון רלוונטי, פרט מיוחד בעבר שלי – או כל מקור אחר שיכול לסייע לי להבטיח את הבטחת המותג למעסיק הפוטנציאלי.
הבטחה זו תמיד צריכה להיות בעלת תועלת ממשית למראיין ולהיות מגובה בדוגמאות בהם היכולת הזו באה לידי ביטוי במצבים שונים.
והכי חשוב – כאשר אתם יוצאים מן החדר, איזה משפט או מסר הייתם רוצים שיזכרו מכם? מסר זה צריך להיות קצר, ענייני ובעל קבלות במציאות. חשוב שתחזרו על המסר הזה מספר פעמים במהלך הראיון בכדי להשאיר אחריכם רושם שלא ישכח.
אז זיכרו, תמיד תשאלו את עצמכם במה אני טוב יותר, שונה, מתאים יותר ממועמדים אחרים המתמודדים על אותה המשרה. גבשו לעצמכם את המטרות וההבטחה העיקרית שאתם רוצים להבטיח למראיין, הקפידו לחזור על המסר הזה באופן עקבי כך שזה מה שיזכרו מכם בתום הראיון.
וכך תהפכו למותג מנצח.
מאמר זה פורסם לראשונה באתר דנאל משאבי אנוש